15-03-2020

Blue Sky Mediators Voorjaarsevent 2020

IN VERBAND MET CORONA COVID-19 VERPLAATST NAAR NAJAAR 2020. EXACTE DATUM NOG TE BEPALEN.

Op 4 april vindt het Blue Sky Mediators Voorjaarsevent 2019 plaats. We zijn verheugd dat we ook deze keer weer een event hebben kunnen samenstellen dat versterking van zowel kennis als vaardigheden in zich heeft. Daarbij gaan we onder meer leren van expertise en ervaringen op ons gebied binnen andere disciplines.

Workshop 1. ‘Theorie U’ in je eigen mediationpraktijk

Theorie U is een concept dat ons wordt aangereikt door Otto Scharmer, senior docent bij het Massachusetts Institute of Technology, USA. Theorie U gaat over persoonlijk leiderschap, met als kernvraag: hoe kan ik als mens een volstrekt eigen bijdrage leveren wat passend is en aansluit bij wat er nodig is? In haar presentatie vertaalt Geke Kiers dit voor ons naar: hoe kan ik als mens en mediator een volstrekt eigen bijdrage leveren in mediation, passend en aansluitend bij wat er nodig is?

Herken je dit:


  • Mediator zijn is prachtig en zeker een mooie uitdaging. Maar soms ook spannend. Slaat de twijfel toe, dan kan een mediation je ook echt wel eens bezig houden. Af en toe misschien meer dan je zelf wenst.

  • Partijen nemen soms ook hun onhebbelijkheden mee in de Mediation. Niet altijd heb je het juiste instrument in huis om daar mee om te gaan. Je kunt ‘aangehaakt’ raken. Je bent dan bijvoorbeeld boos op deelnemers of hebt zo je mening over hen. Al doe je je uiterste best om dat buiten de Mediation te houden natuurlijk…

  • Wanneer het mediationtraject onverhoopt moeizaam verloopt doet dat ook een beroep op je eigen uithoudingsvermogen en op je geduld als mediator. Als dat opraakt ervaar je dat je onder druk komt te staan. Je wilt er uitkomen. Sterker nog: het ‘moet’. Stel je voor dat jouw mediation niet lukt… wat dan? Dat gaat me toch niet gebeuren?!

  • Omgaan met en het begeleiden van conflicten; je doet je uiterste best om dat uit de emotionele sfeer te houden. Door er gewoon technisch naar te kijken, jouw skills in te zetten en er zo het beste uit te halen voor beide werelden. Gevoelens en emoties vertroebelen en vertragen het conflict. Dus kun je ze maar het beste voorkomen. Of eruit blijven.

Hoe kun je in situaties zoals deze een volstrekt eigen bijdrage leveren, die ook nog eens passend is en aansluit bij wat nodig is?

Otto Scharmer (https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Scharmer) nodigt ons uit om de wereld, en onze vraagstukken, op een nieuwe manier te zien, onze aandacht gericht in te zetten en in het hier en nu te blijven. Ook wanneer het hier en nu uiterst spannend is, of wanneer de boel dreigt vast te lopen en je even helemaal niet meer weet hoe je bij de uitgang komt.

In Nederland werken steeds meer managers, adviseur, coaches, professionals uit de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven (o.a. KLM, Shell, Triodos, Achmea, The Hub Amsterdam) met het door Scharmer aangereikte materiaal, dat ook voor mediators waardevol en in hun praktijk van alledag toepasbaar is.

Scharmer laat ons met het concept Theorie U zien dat we bij het aanpakken van uitdagingen en problemen vaak te werk gaan op een ineffectieve manier die ons weerhoudt om in het hier en nu te zijn en te voelen, te dromen en te verlangen en te weten wat we werkelijk willen en kunnen bijdragen. Met Theorie U worden fasen (en lagen in ons zelf) aangereikt die we kunnen doorlopen om het hoogst haalbare potentieel waar te nemen én te realiseren.

Onze middag starten we met wat uitleg over de Theorie U. We maken kennis met de begrippen en de verschillende fasen. Dat geeft dikwijls een prettige herkenning en nieuwe inzichten. Maar we willen meer: het doel van deze middag is om kennis te maken met Theorie U door middel van verschillende werkvormen, zodat je zelf kunt ervaren wat Theorie U jou als mediator kan brengen en hoe je er als mediator prettig gebruik van kunt maken in je werk van alledag.

Workshop 2. Pijnlijke Contacten: over communicatie en miscommunicatie

De gedachtesprong waarbij we ons verplaatsen in de geest van een ander is lastig, heel lastig. Zo voelt dat overigens niet voor de meesten van ons. Met speels gemak houden we voortdurend de geest (gedachten, gevoelens, wensen, enzovoort) van de mensen om ons heen in de gaten. We hebben een redelijk beeld van de gevoelens en gedachten van onze partners, onze kinderen, familie, vrienden en collega’s. En als we iemand tegenkomen die totaal anders in het leven staat, dan lukt het ons in de meeste gevallen wel om onszelf in haar of zijn positie in te leven.

Sociale slechtziendheid

Maar dit gemak is zeker niet voor iedereen weggelegd. Velen hebben die volautomatische blik op de geest van de ander niet, of in mindere mate. Daardoor zien zij gedachten, gevoelens en motieven niet die voor anderen klip en klaar zijn. Je zou kunnen spreken van sociale slechtziendheid. Daarbij zijn sommigen sociaal blind, anderen sociaal slechtziend, en weer anderen hebben een bril of alleen een leesbrilletje nodig.

Bij het omgaan met sociaal slechtziende mensen, of dit nu om leerlingen, jongeren, collega’s of familie gaat, komt het er in eerste instantie op aan om een goede beschrijving te geven van wat iemand wel en niet kan. Welke sociale situaties kan iemand nog wel begrijpen, en welke niet? Hoe gaat iemand om met ruzies? Met samenwerken? Met list en bedrog? Met humor, liefde, jaloezie? Met cynisme? Enzovoort, enzovoort. Een dergelijke beschrijving is geen diagnose, maar kan wel worden gebruikt om te bepalen op welke punten iemand hulp nodig heeft.

Deze lezing is bedoeld om geïnteresseerden gevoelig te maken voor de problemen van mensen met een beperkt sociaal gezichtsveld. Daarnaast wordt een heldere methode aangereikt om de wereld vanuit dit beperkte perspectief te bekijken. Daarbij zal blijken dat normale communicatietechnieken lang niet altijd kunnen worden toegepast, en zelfs kunnen hinderen. Op basis hiervan kan begeleiding van leerlingen, ouders of cliënten aangepast en verscherpt worden, want juist bij sociale slechtziendheid is maatwerk geboden.

Ronald Hünneman weet zijn gehoor van start tot finish te boeien, zowel door de pakkende inhoud van zijn presentatie als door zijn kenmerkende humor. Een lezing waarbij het publiek zich geen seconde verveelt!

undefined

Deelname aan het Blue Sky Mediators Voorjaarsevent 2020 wordt door Mediatorsfederatie Nederland gewaardeerd met 4 PE-punten in categorie 1a en door ADR met 4 CPD-punten.

undefined

Geke Kiers, organisatieadviseur, executive coach en mediator

Geke Kiers is gefascineerd door succesvol leiderschap en het creëren van mogelijkheden. Zij speurt naar, spreekt met en leert van succesvolle leiders en organisaties. Met haar rijke levenservaring, jarenlange werkervaring als leidinggevende en haar opmerkzaamheid voor werkelijke succesfactoren, heeft Geke werkwijzen ontwikkeld waarmee zij professionals uitdaagt en stimuleert tot het nemen van volgende stappen in persoonlijke ontwikkeling en groei naar authentiek (persoonlijk) leiderschap. Het werk van Geke Kiers is gebaseerd op ruim 30 jaar ervaring en onderzoek. Zij werkt sinds 1997 vanuit haar eigen Bureau L'Esprit als organisatieadviseur, executive coach en mediator en is een veel gevraagd spreker over teamontwikkeling, leiderschap en organisatie-ontwikkelingsvraagstukken. In haar presentatie legt zij vanuit ‘Theory U’ van Otto Scharmer (https://nl.wikipedia.org/wiki/Otto_Scharmer) directe bruggen naar de mediationpraktijk, voorziet zij de deelnemende mediators van werkvormen en leert zij de mediators hoe zij daar gebruik van kunnen maken in hun praktijk van alledag.

Ronald Hünneman, universitair docent en theatermaker

Ronald Hünneman is onder meer docent bij de opleiding Kunsten, Cultuur en Media aan de Letteren-faculteit van de Rijks Universiteit Groningen. Naast zijn colleges aan de universiteit verzorgt hij jaarlijks ook tientallen lezingen en trainingen. Hij heeft een schat aan ervaring met voordrachten voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediators en coaches.

In zijn recente boek ‘Pijnlijke Contacten’ over wat er gebeurt als we niet inzien dat anderen ons niet begrijpen, wordt de theorie van complexe communicatie duidelijk uitgelegd en gekoppeld aan vele praktijkvoorbeelden.
Hünneman is een betrokken docent die zich goed kan verplaatsen in zijn doelgroep. Dat maakt hem erg toegankelijk. Zijn lezingen zijn enerverend en uitdagend, zowel qua inhoud als door het enthousiasme dat Hünneman uitstraalt, waarbij ook de goede dosis humor die hem zo kenmerkt door zijn publiek zeer gewaardeerd wordt.

Bij zijn presentatie over sociale slechtziendheid zal niemand zich een seconde vervelen!

undefined

undefined

Locatie: Kasteel Montfoort

Kasteel Montfoort in het Utrechtse Montfoort, werd in 1163 door bisschop Godefried van Rhenen gebouwd ter verdediging van het Sticht tegen het graafschap Holland. Het kasteel is in het rampjaar 1672 binnengevallen door Franse troepen van Lodewijk XIV, opgeblazen en niet meer opgebouwd. Wat overgebleven is, is de fraaie toegangspoort met twee zware ronde torens. Deze geeft toegang tot het binnenplein van de ommuurde voorburcht. Het zalencentrum in het oude poortgebouw biedt een unieke ambiance. Kasteel Montfoort is goed bereikbaar met voldoende parkeergelegenheid.