15-05-2018

Ontspanning gaat vóór Inspanning

Inmiddels worden we steeds meer ervaren in ons werk Piet, dat heeft voordelen en een enkel nadeel. Het toenemen van mijn ervaring heeft te maken met mijn rugzak aan werkervaring in begeleiding, bemiddeling en begeestering......

Gaat ervaring samen met een beginnersmind?

Beste Piet,

Inmiddels worden we steeds meer ervaren in ons werk Piet, dat heeft voordelen en een enkel nadeel. Het toenemen van mijn ervaring heeft te maken met mijn rugzak aan werkervaring in begeleiding, bemiddeling en begeestering. Toch is het altijd goed om zo nu en dan te toetsen of je goed bezig bent. Dat kan op diverse manieren. Voor de één is dat zelfreflectie of meditatie voor de ander is dat feedback ophalen bij anderen of een combinatie hiervan.

Laatst was ik aanwezig bij het voorjaarsevent van Blue Sky Mediators, waar ik ben aangesloten. Voor mij een mooi netwerk, heb er boeiende gesprekken gevoerd wat ook zeker belangrijk is voor het aanscherpen van mijn eigen kennis en ervaring. Ook gezien de gekozen verdieping. Wat in mijn gedachte is blijven hangen is het volgende:

Kennis/ervaring kan een beperking zijn om open te staan voor een beginnersmind.
Kun je als mediator/begeleider kijken naar mensen alsof je hen voor het eerst ziet?

Als dit blijft rondspoken in mijn hoofd ben ik de noot aan het “kraken”. (reflectie). Immers: Hóe je kijkt, maakt wát je ziet. Is het belangrijk om met een beginnersmind te kijken? Wat is eigenlijk een “beginnersmind”? Als je op internet gaat zoeken, kom je veel informatie tegen. Dit had ik niet verwacht. Velen zijn blijkbaar bezig met een beginnersmind.
Voor mij hoeft een beginnersmind geen onervarenheid te betekenen of het niet gebruiken van kennis. Juist het goed gebruiken van je eigen kennis belangrijk. Weten waar je wel of niet goed in bent, waar je soms allergisch voor bent. Ook weten waar mijn eigen “pijnpunt” ligt of welke gedrag in mijn valkuil of uitdaging zit en hoe ik daarmee om kan gaan. Het blijft altijd alert zijn op hetgeen ik meeneem in mijn gedrag naar de ander.

Voor mij is het een groot goed om vooraf aan een mediation of begeleidingstraject even los te komen van de dagelijkse hecktiek en zelf tot rust te komen. Overdenken dat het belangrijk is om je “waardevrij” te voelen. Alle ervaringen die je als mens hebt meegekregen niet in je werk naar voren te laten komen. Mensen als doel te zien en niet als middel. Deze laatste regel is een lastige. Hiermee wordt aangegeven dat ieder mens goed is zoals hij is. Niet ingezet hoeft te worden om iets te bereiken. Dat aan te houden is niet altijd makkelijk.

Mensen die wij in onze praktijk ontvangen, hebben vaak zorgen of willen leren om anders om te gaan met hun eigen vak.Als ik hen optimaal kan begeleiden of bemiddelen dan krijgen mensen het beste van mij, en vreemd of niet, ik merk dat ik dan ook het beste van mensen terugkrijg.