Mediation Arbeidsconflict

20-01-2023

Arbeidsconflict

Hoe een arbeidsmediator kan helpen bij een arbeidsconflict

Een arbeidsconflict kan zeer vervelend zijn en kan resulteren in emotionele en financiƫle schade voor zowel werkgevers als werknemers. Als een arbeidsconflict niet op tijd wordt opgelost, kan het leiden tot juridische stappen en soms zelfs tot ontslag. Daarom is het belangrijk om een arbeidsconflict zo snel mogelijk op te lossen. Een arbeidsmediator kan hierbij helpen.

Wat is een arbeidsmediator?

Een arbeidsmediator is een neutrale en onafhankelijke derde partij die is opgeleid om te helpen bij het oplossen van arbeidsconflicten. Hij of zij luistert naar beide partijen en probeert hen te helpen om tot een oplossing te komen die voor alle partijen acceptabel is.

Hoe werkt een arbeidsmediator?

Een arbeidsmediator begint meestal met een kennismakingsgesprek met beide partijen. Tijdens dit gesprek legt de mediator uit wat mediation is en wat de rol van de mediator is. Vervolgens krijgen beide partijen de kans om hun kant van het verhaal te vertellen en hun wensen en behoeften kenbaar te maken. De mediator zal beide partijen helpen om de kern van het probleem te begrijpen en hen begeleiden bij het vinden van een oplossing.

De voordelen van een arbeidsmediator

Het gebruik van een arbeidsmediator heeft verschillende voordelen ten opzichte van een rechtszaak. Ten eerste is mediation veel sneller dan een juridische procedure. In sommige gevallen kan een arbeidsconflict binnen enkele dagen of weken worden opgelost. Ten tweede is mediation veel goedkoper dan een juridische procedure. Dit komt omdat je geen advocaat kosten hebt. Ten derde is de oplossing die door middel van mediation wordt bereikt, vaak duurzamer en bevredigender voor beide partijen. Dit komt omdat beide partijen actief betrokken zijn bij het vinden van een oplossing en deze dus eerder zullen accepteren.

Wanneer een arbeidsmediator inschakelen?

Een arbeidsmediator kan worden ingeschakeld bij verschillende soorten arbeidsconflicten, zoals conflicten tussen werknemers onderling, tussen werknemer en werkgever of tussen werkgevers onderling. Ook als een conflict al is geƫscaleerd en er al juridische stappen zijn ondernomen, kan een arbeidsmediator nog steeds helpen om tot een oplossing te komen.

Conclusie

Als er een arbeidsconflict is, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Een arbeidsmediator kan helpen om het conflict snel en op een effectieve manier op te lossen. Dit heeft verschillende voordelen ten opzichte van een juridische procedure, zoals snelheid, lagere kosten en duurzamere oplossingen. Aarzel niet om contact op te nemen met een arbeidsmediator als u hulp nodig heeft bij het oplossen van een arbeidsconflict.Direct hulp nodig van een arbeidsmediator?
Bel ons en stel vrijblijvend je vraag
Bel 040 - 22 66 535


Service