17-01-2023

Scheiden van tafel en bed

Alles wat Je Moet Weten Over Scheiden Van Tafel en Bed

Heb je besloten om je huwelijk te beƫindigen, maar ben je nog niet klaar voor een definitieve scheiding? Dan kan scheiden van tafel en bed een optie zijn. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over scheiden van tafel en bed.

Wat is Scheiden van Tafel en Bed?

Scheiden van tafel en bed is een juridische procedure waarbij een koppel besluit om apart te leven, maar nog steeds getrouwd blijft. Dit betekent dat ze niet meer samen hoeven te wonen, maar wel nog steeds verplichtingen hebben zoals het onderhoud van hun kinderen en het betalen van gezamenlijke schulden.

Hoe werkt het Scheiden van Tafel en Bed?

De procedure van scheiden van tafel en bed lijkt op die van een echtscheiding. Het begint met het indienen van een verzoek bij de rechtbank en bevat afspraken over de scheiding, zoals hoe de bezittingen en schulden worden verdeeld en wie voor de kinderen zal zorgen. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over alimentatie en eventuele partneralimentatie.

Een belangrijk verschil met een echtscheiding is dat het huwelijk na een scheiding van tafel en bed niet ontbonden wordt. Dit betekent dat je niet hertrouwd kan worden totdat je alsnog een echtscheiding hebt aangevraagd. Je blijft dus nog steeds getrouwd, maar leeft apart.

Scheiden van tafel en bed met hulp van een mediator

Scheiden van tafel en bed met de hulp van een mediator is een proces waarbij een neutrale scheiding mediator van derden samenwerkt met een getrouwd stel om hen te helpen overeenstemming te bereiken over de voorwaarden van het scheiden. De mediator bemiddelaar neemt geen beslissingen voor het paar, maar helpt hen in plaats daarvan effectief te communiceren en wederzijds aanvaardbare oplossingen te vinden voor zaken als voogdij over kinderen, kinderalimentatie, alimentatie en verdeling van eigendom. Mediation is vaak een minder vijandig en goedkoper alternatief voor traditioneel procederen.

Het proces van scheiden van tafel en bed met bemiddeling begint meestal met een eerste ontmoeting tussen het paar en de bemiddelaar. Tijdens dit gesprek zal de bemiddelaar het proces toelichten en eventuele vragen van het paar beantwoorden. Vervolgens zal het paar meerdere keren met de bemiddelaar samenkomen om de problemen te bespreken die moeten worden opgelost. De bemiddelaar helpt het paar hun interesses en behoeften te identificeren en zal werken aan het vinden van oplossingen die eerlijk en redelijk zijn voor beide partijen.

Zodra er overeenstemming is bereikt, stelt de mediator een schriftelijk document op waarin de voorwaarden van de overeenkomst worden uiteengezet. Dit document kan vervolgens worden gebruikt als basis voor een bevel tot scheiding van tafel en bed, dat ter goedkeuring aan de rechtbank zal worden voorgelegd.

Conclusie

Scheiden van tafel en bed kan een goede oplossing zijn voor stellen die nog niet klaar zijn om definitief te scheiden, om welke reden dan ook. Het is belangrijk om te onthouden dat scheiden van tafel en bed nog steeds een juridische procedure is en dat het verstandig kan zijn om een Blue Sky Meditor in te schakelen om je te helpen bij het proces.

Onthoud dat elke situatie uniek is en dat er geen one-size-fits-all oplossing is voor huwelijksproblemen. Maar of je nu besluit om te scheiden van tafel en bed of om toch te kiezen voor een echtscheiding, zorg ervoor dat je de beste beslissing maakt voor jezelf en je dierbaren.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een beter begrip te krijgen van wat scheiden van tafel en bed inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Neem gerust contact op met ons als je nog vragen hebt of als je hulp nodig hebt bij het proces van scheiden van tafel en bed.

Direct hulp nodig van een mediator?
Bel ons en stel vrijblijvend je vraag
Bel 040 - 22 66 535